Minerva szobor a Minerva utcában

 

 

A Gellérthegy dél-keleti oldalán, a Rezeda utca 5-ös számú ház kertjének végében, a telekhatárnak pont azon a pontján, ahol a 4 szomszédos telek sarka összeér, egy hatalmas, gyönyörű szobor rejtőzködik. Lefele tekint a hegyről, a város felé, a Rezeda utcának csak a hátsó felét mutatja. Azt se nagyon, mert elbújik a sűrű növényzet dzsungelében, pedig az még ki sem zöldült. De a körülötte levő fák, bokrok, ágak, vesszők és indák, még így, a tavasz elején, levélbontás és rügyezés előtt is eltakarják, szinte láthatatlanná teszik. Így aztán az ott lakókon kívül senki nem tud róla, ők pedig nem igen híresztelik, hogy kertjükben van Budapest egyik legszebb mitológiai alakot ábrázoló szobra.
 

 

 


 

 

 

 

Valamivel jobban járunk, ha a hegy oldalában egy utcával lejjebb megyünk, a Minerva utcába. Itt a 11-es és a 13-as házak között felfelé nézve megleshetjük az utca névadóját, MINERVÁT. Persze könnyű dolgunk itt sincs, a bokrok, az ágak itt is sűrűn állják útját fürkésző tekintetünknek, sőt, ha a természet nemsokára kizöldül, bizonyosan semmit sem fogunk látni e szépséges és harcias hölgyből. Egyetlen szerencsénk, hogy - legalábbis amíg még látható - a Minerva út felé az arcát mutatja.
 

  

 

 

 

A szobor hatalmas és gyönyörű. Ahogy az egy Istennőhöz illik. Magassága 2,5 - 3 méter, talapzatával együtt 4 méter körül lehet.

 

 

 

 

 

 

A római mitológia szerint Minerva kész harcosként, sisakkal a fején, pajzzsal-dárdával a kezében, teljes fegyverzetben, mennydörgés közepette pattant ki atyja, Jupiter fejéből.
 

A római Minervát a görög Pallasz Athénével is szokták azonosítani, mert a görög mitológiában Pallas Athéné Zeus legkedvesebb gyermeke, ki magának Zeusnak a fejéből ugrott ki teljes fegyverzetben, Héphaistos kalapácsának az ütésére.

 

 

 

 

 

A rómaiak és a görögök úgy tartották, hogy e harcias istennők védik városaikat a rájuk törő ellenségtől. Rajta is maradt a jelző Athénén: Városvédő Pallas Athéné.

Minerva ábrázolására jellemző, hogy bal kezében tartja a szárnyas Nikét, a győzelem istennőjét.

 

 

 

 

 

 

E remek szobrot Szabó Antal és Szabó Rezső szobrászok készítettek az ezerkilencszázas évek elején.

 

Hogy hogy került a szobor ide, két utca közé, pontosan a telekhatárra, azt biztosan nem lehet tudni. Valószínű azonban, hogy még akkor állították fel, amikor még nem volt ennyire szétparcellázva a Gellérthegy, és a nagy földterülettel rendelkező módos tulajdonos megengedhette magának, hogy egy ilyen értékes szobrot helyezzen el a telkére. Később viszont mikor az utcákat kialakították, az akkor már itt lévő szoborról nevezték el azt, amelyik felé nézett.

 

 A fenti képek 2007. március 25-én készültek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Az alábbi kép a MINERVA szoborról 2010. április 10-én készült
a Minerva utcából, a 11-es és 13-as ház között állva