JUSTITIA-kút   -   Magyar Igazság kútja

VIII. ker. Józsefváros, Szabó Ervin tér
a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár központi épülete előtt áll,
a Baross utca - Reviczky utca találkozásánál, a Szabó Ervin téren
A bronzból és mészkőből készült 4,55 m-es JUSTITIA-kút
Szentgyörgyi István 1929-ben Lord Rothermere tiszteletére készített alkotása.


Az alábbiakban álljon itt Novák Előd írása a kútról, a szobrászáról és Lord Rothemere-ről:

A Magyar igazság kútja

1927. június 21-én jelent meg Lord Rothermere angol sajtómágnás történelmi nevezetességű cikke Magyarország helye a Nap alatt címmel az általa alapított Daily Mail nevű napilapban. Ezzel az írással indult el hazánk trianoni meggyalázására való nemzetközi figyelemfelkeltés, mely a magyar népnek is erőt, reménységet adott.

A kisantant államokban és Franciaországban nagyarányú ellenpropaganda indult (az angol kormány el is határolódott az óriási visszhangot kiváltó cikktől). A leghevesebben a cseh sajtó reagált; Benes azzal vádolta Rothermere-t, hogy ki akarja élezni Magyarország és a kisantant viszonyát, tevékenységével az európai békét veszélyezteti, háborút szít.

Lord Rothermere, családi nevén Harold Sidney Harmsworth egy 14 gyermekes családban nőtt fel. A XX. századi, angol sajtótörténelem talán legnagyobb alakja. 1917-ben Anglia légügyi minisztere lett. 1927-ben tette meg első magyarországi útját, melytől kezdve a magyar revízió egyik fő támogatójává vált.

A lord egyik gyönyörű ajándéka a Magyar fájdalom szobra (Émile Guillaume francia művész alkotása), amely a talapzatába vésett szöveg szerint "a trianoni szerződés által elrabolt gyermekei sorsát sirató Magyarország fájdalmát jelképezi". Két ilyen torzó is készült, a Debrecennek ajándékozott már visszakerült az eredeti helyére, de a budapesti Szabadság térre (a mai MTV-székház elé) állított szobrot előbb a margitszigeti Palatinus strand elé száműzték, majd Budapestről is eltávolították, s azóta Balf fürdővároskában áll.

Amikor 1929-ben Magyar Sándor és Endresz György az óceánrepülés gondolatát veti föl, Rothermere - látva annak propagandaértékét - maga adja a repülőgép nevét: Justice for Hungary! (Igazságot Magyarországnak!) A lord által - siker esetére - felajánlott 10 ezer dollárt a két óceánrepülő világrekorddal nyerte el.

Rothermere kezdeményezésére alakult meg a Magyar Revíziós Liga, melynek elnökévé Herceg Ferencet, a kor "írófejedelmét" választották. A szervezet célja a nemzetközi közvélemény meggyőzése volt Trianon igazságtalanságáról.

Az 1938. november 2-ikai első bécsi döntés a rothermere-i gondolat diadalát jelentette, azzal a különbséggel, hogy a lord a maga elgondolásában - a belvederei ítélettel szemben - nekünk szánta Pozsonyt, Nyitrát és Nagyszöllőst is.

Lord Rothermere fellépését többféleképpen is megköszönte hazánk. A fővárosban közterületet neveztek el róla (mára sajnos Balaton utcára nevezték át), a Szabadság téri Ereklyés országzászló talapzatán pedig ott volt sorsfordító cikkének címe is: Hungary?s Place in the Sun.

A kormányzat és a főváros háláját azonban legjobban az 1929. június 8-án felavatott Magyar igazság kútja mutatja. A Népnevelő Magyar Filmipar Rt. finanszírozta és Szentgyörgyi István tervezte a kétmedencés díszkutat. (A szobrászművész 1905-től 1910-ig Brüsszelben az Akadémián tanult, hazánkban a két világháború között sokat foglalkoztatták. A mester híres alkotása a budapesti Szabadság téren állt Délvidék (1920) és a kiskőrösi Petőfi Sándor-szobor (1927), de számos hősi emlékműve áll ma is szerte a vidéken. Műtermi hagyatékát a Nemzeti Galériában őrzik.) A Magyar igazság kútját a budapesti Wenckheim-palota (a mai Fővárosi Szabó Ervin könyvtár) előtt állították fel. Fent kocka alapú talapzaton Justitia, a törvény és az igazság istenasszonya áll mérleggel és karddal a kezében, mellette oltalmat, igazságot keresve a Magyarországot szimbolizáló, fiatal nő. A bronzszobor talapzatára Lord Rothermere domborművű arcképe került. A felső medence szélén a következő felirat futott körbe: "E KUTAT HÁLÁS MAGYAROK EMELTÉK NAGY-BRITANNIA MÉLTÓ FIA, VISCOUNT ROTHERMERE TISZTELETÉRE. AZ Ő BETŰJE MEGÖLI A HATALMASKODÁST, AZ Ő LELKE MEGELEVENÍTI AZ IGAZSÁGOT. 1928". Épülésekor technikai kuriózumnak számított: ez volt Budapest első motoros kútja.

A szocializmusban a lord képmását eltávolították, a feliratot pedig levésték, funkcióját vesztve, szárazon állt. A rendszerváltozás 15. esztendejére, a díszkút felállításának 75. évfordulójára sikerült helyreállíttatni az emlékművet és környékét.

Összeállította:   Novák Előd

novak.elod@jobbik.hu